Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Αυξάνοντας τις θετικές εμπειρίες επικοινωνίας

Για την κοινωνική ψυχολογία, η συμφωνία των απόψεων φαίνεται ότι είναι μια ευχάριστη κατάσταση την οποία επιδιώκουμε στις σχέσεις που συνάπτουμε. Συχνά, μάλιστα, νιώθοντας περισσότερη συμπάθεια στα άτομα με τα οποία έχουμε περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά, απολαμβάνουμε αυτήν την ομοιότητα απόψεων και νιώθουμε ασφάλεια από αυτή. Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι αρκεί αυτή η τάση ώστε να εξασφαλίσουμε θετικές εμπειρίες επικοινωνίας, αλλά αξίζει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα χαρακτηριστικά των αποτελεσματικών διαλόγων και να είμαστε πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες που μας προσθέτουν θετικά συναισθήματα.

Όμως ποιοι μπορούν να θεωρούνται "επιτυχείς διάλογοι"; Παρακάτω, παρουσιάζονται ορισμένες προτάσεις για την αύξηση των θετικών εμπειριών επικοινωνίας:

1. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε ή να προσπαθούμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο. Οι επιτυχημένοι διάλογοι είναι σαν μουσικά σύνολα που παίζονται από πολλά διαφορετικά μουσικά όργανα!

2. Η επικοινωνία πρόσωπο-με-πρόσωπο μας φέρνει σε επαφή με έναν πλούτο εκφράσεων προσώπου και εξω-λεκτικών μηνυμάτων που καθιστούν την εμπειρία της αλληλεπίδρασης αυθεντική και πλήρη, εμπλέκοντας  όλες τις αισθήσεις!

3. Μερικές φορές, στερεότυπα σχετικά με δυσλειτουργίες και πιθανούς φυσικούς περιορισμούς στην επικοινωνία, μας εμποδίζουν να φανταστούμε εναλλακτικές για να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα πρόσωπα τρίτης ηλικίας: οι εικόνες και τα αντικείμενα είναι εκπληκτικές αφορμές για αλληλεπίδραση και διάλογο, π.χ. βλέποντας άλμπουμ παλιών φωτογραφιών ή συζητώντας την ιστορία ενός παλιού αντικειμένου!

4. Πολύ συχνά, αλληλεπιδρούμε πιο αποτελεσματικά κάνοντας πράγματα μαζί, π.χ. μαγειρεύοντας ένα αγαπημένο φαγητό, απασχολούμενοι δημιουργικά με χειροτεχνίες κτλ.!

Χ. Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου